Selvbebrejdelse er som at spise gift

SELVBEBREJDELSE – som at spise gift

Du kender sikkert den virkeligt grimme følelse du får i kroppen, når andre bebrejder dig, pålægger dig skyld og måske endda udskammer dig.

Årsagen til din genkendelse er højst sandsynligt en oplevelse, ganske tidligt i dit liv, hvor en af dine primære omsorgspersoner skældte dig ud, frøs dig ude, gav dig ansvaret og bebrejdede dig.

 • “Nej, se nu hvad du har gjort! Kan du da ikke se, hvor ked af det lillebror er nu – og alt det svineri, som din mor nu skal bruge tid på!”.
 • “Hvis du bare lige kunne tie stille i 5 minutter, så kunne det være at far kunne få fred til sit arbejde. Er du klar over hvor vigtigt det er, hva’?”.
 • “På grund af alt det bøvl med dig og dine støvler, så kommer vi for sent igen! Jeg holder snart ikke til det mere!”.
 • “Kunne jeg måske bare for en gang skyld forvente, at du lige ville sidde stille. Hvorfor skal der altid være besvær med dig, når vi nu lige skal hygge os?”.
 • “Føj for satan, hvor er du en skuffelse. Du ligner din mormor på en prik med det hykleri!”.

 • “Hvis det ikke var for dit skaberi, så havde det været en hyggelig ferie!”.

 • “Burde du ikke lige begrænse dig selv lidt nu? Det er jo helt pinligt, som du fylder”

 • “Vil du have, at far og mig skal gå fra hinanden? For det kan da nemt blive resultatet, hvis han skal blive ved med at bøvle med dig!!
 • “Er det det, at du ønsker? At gøre mig og far så kede af det, hva’? For så er det virkelig lykkedes for dig”.

“Nu skal du lige forstå, at du altså ikke er verdens navle. Der er andre til stede her, så nu kan du godt lige stramme dig an og opføre dig pænt så vi kan være bekendt at være her”.

Ja, det er barske løjer, ikke sandt? Specielt når du tænker på, at ordene hyppigt kommer fra en 5 x så stor voksen i størrelse og alder.
Men ikke desto mindre er det alt for ofte disse budskaber, der bliver sendt til børn af pressede voksne, som er i afmagt og underskud. Voksne som selv er blevet opflasket med bebrejdelser fra deres forældre.
Og forældre som måske endda tror, at denne form for “socialisering” er en nødvendig del af børneopdragelse.
Vi bliver det, som vi lærer at blive.
Og når frøene til bebrejdelse bliver sået så tidligt og dybt af de voksne, som vi har den allertætteste kontakt med og afhængighed af, så får disse frø desværre de allerbedste vækstbetingelser.

Selvbebrejdelse er et tillært mønster – et internaliseret mønster – af den udskamning, bebrejdelse og skyld vi blev pålagt direkte og indirekte som børn.
Resultatet er vedholdende, indre selvbebrejdelse og – kritik, der påvirker alle dine bevidste og ubevidste beslutninger her i livet. Det er som daglige doser af gift, der forpester din selvfølelse og indre fred.

 • “Jeg må endelig sørge for at gøre alle (andre end mig selv) tilpasse og glade”.

 • “Puha, bare jeg nu ikke siger noget forkert eller laver en fejl”.

 • “Arghh, hvor er jeg dum og uduelig. Jeg kan da heller aldrig gøre noget godt nok”.

 • “Jeg hader mig selv! Se hvor fucking lortet jeg ser ud, jeg er pinlig over mig selv og bliver bare hjemme”.

 • “Min familie ville være meget bedre tjent uden mig. Jeg er jo et rent helvede at være i nærheden af med min surhed og konstante brok”.

 • “Jeg er intet værd. Det er min skyld det hele”.

Men hør her.
Du har fortjent så meget bedre.
Der er ingen i denne verden, der er designet til at have det på denne måde.
Det, du tænker om dig selv, tænder følelser.
Følelser er kropskemi.
Så STOP straks med at injicere de her daglige doser af selvbebrejdelse ud i dit system. Det er helt enkelt selvskadning.
Og der er INGEN der er skabt til at skade sig selv.

Hvis du har brug for hjælp til at få neutraliseret de her gamle programmer og kodninger, som har pisket dig rundt i selvbebrejdelse i alt for lang tid – så er jeg parat til at hjælpe dig.

Jeg tilbyder 1:1 skræddersyet program til erhvervs- og private klienter.
Intensivt program på 2-3 mdr. 95% succesrate, online LIVE sessions.
Indhold og pris vurderes udfra afklaringssamtalen.