Vær synlig

Vær synlig

Når du sørger for denne ene ting er grænsesætning sjældent nødvendigt.
Hvis du har fokus på at sætte grænser – eller bruger megen energi og frustration på at have svært ved at sætte grænser – så vil jeg være lidt vovet og gætte på, at du har alt for mange konflikter, alt for meget vrede, skuffelse og tristhed i dit liv lige nu? Måske du også oplever, at dine grænser overtrædes, at folk ikke respekterer dig og at du hele tiden er på overarbejde for at passe på dig selv?

Grunden til, at jeg tør gætte er, at du med stor sandsynlighed mangler at få styr på denne ene ting er, at du netop derfor oplever stort behov for at lære at sætte grænser.

Denne ene ting er:

SYNLIGHED

Vi kunne også kalde det for tydelighed, men “synlighed” markerer, at dem omkring dig rent faktisk oplever dig som synlig.
At være synlig betyder i bund og grund, at være “hjemme i dig selv”, inde på dit eget territorie. Der er nemlig kun et sted, hvor du er helt forbundet med dine følelser, dine overbevisninger og dine behov:
hjemme i dig selv.

Men lige så vigtigt det er for dig, at være hjemme i dig selv – lige så vigtigt er det for andre for, at de kan se dig, mærke dig, høre dig, respektere og acceptere dig. Og det er din opgave, at få det til at ske.

Den grumme virkelighed er, at hvis du ikke er hjemme i dig selv – så er du med meget stor sandsynlighed ovre på andres territorie. Der hvor du egentligt ikke har noget at gøre (med mindre i har aftalt at have en fællesmængde).

Din synlighed fortæller dine omgivelser:

 • Hvem du er, og hvad du vil.
 • Hvor du begynder og slutter.
 • Hvilke spilleregler der gælder og skal følges på dit territorie + konsekvenser.
 • Hvorvidt du holder “åbent hus”, eller kun lukker gæster ind, som er inviterede.

Generelt gælder det, at des mere fortrolig og tryg du er hjemme hos dig selv, des mere tydelig og synlig er du overfor dine omgivelser.
Men din evne til at kommunikere dig selv ud i verden – gennem det du siger og gør – har også stor betydning for, hvor synligt og klart du står for dine omgivelser.
Des mere synlig du er, des mindre energi skal du bruge på grænsesætning. Helt enkelt fordi du fylder hele dit territorie ud, du bliver = dine grænser.
Og så vil det kun være i ekstreme tilfælde, at du bliver nødt til at samle alle dine tropper ved grænsen og sætte hårdt imod hårdt.

Du kan øge din synlighed og minimere sandsynligheden for konflikt lige nu og her ved at:

 • Undlade at bruge vendingen “Når du gør/ siger sådan, får du mig til at føle…”
 • Undlade at have et ønske om at redde,forandre, fixe, opdrage, undervise eller
 • demonstrere overfor andre, hvordan de bør være, tænke og mene.
 • Droppe enhver form for pleaseri og i stedet begynde at mærke dine egne behov.
 • Dække dine egne behov så fuldt ud som muligt på egen hånd.
 • Give dig selv fuldt ud lov til at være dig – præcis som du er.
 • Begynde at sige din mening højt og tydeligt – uden forventning om, at andre skal bakke dig op eller mene det samme.
 • Respektere dig selv – og respektere andre, præcis som de er.

Det er sjovt, befriende og virkeligt nødvendigt at komme helt hjem i dig selv og blive synlig, hvis du ikke længere gider konflikt og krig.