Har du altid brug for at være i kontrol?

Har du altid brug for at være i kontrol?
  • Er du vant til at være den, som bestemmer, styrer, giver instruktioner, leder og fordeler?

  • Har du det bedst, når du på forhånd kender hver en detalje og endnu bedre, hvis du også kan få lov til at styre enhver samarbejdsproces?

  • Føler du stort ubehag ved følelsesmæssige udbrud og har du behov for hele tiden at have kontrol med det andre ser af dig?

  • Har du svært ved intimitet, svært ved at give dig hen og have tillid?

  • Har du behov for at være den i dit forhold, som sætter kursen og får det sidste ord… altid?
For stort kontrol behov og problemer med at slappe af er altid et tegn på, at der er noget inde i dig, som du oplever IKKE at have kontrol med. Det kan vise sig som uro, ubehag, usikkerhed – eller angst, følelsen af sårbarhed, følelsen af at blive angrebet og oplevelsen af at miste fodfæste. Dit kontrol behov er dit løsningsforslag på disse ting. Bevidst og ubevidst forsøger du at opnå tryghed ved at styre din verden.

Men verden er ikke altid let at styre.

Og selvom du efterhånden har fået opdraget din familie, dine venner, dine kolleger og eventuelle medarbejdere til at “opføre sig ordentligt” så sker der altid uventede ting.
Og de udfordringer du møder stresser dig stadig ekstremt, giver dig tankemylder, ubehag og søvnløse nætter.

Når dit kontrol behov ikke kun gælder for dig selv, men også strækker sig ind i dine familie-, kærligheds-, og arbejdsrelationer, så stiger sandsynligheden for, at du vil blive provokeret, få konflikter, føle dig misforstået, ikke respekteret og vred.

Mange reagerer ved at at skrue op og gøre mere af det samme, forsøge “at vinde” og styre andre endnu mere – og det er her, at uenighederne udvikler sig til sårende konflikter med potentiale for at gå i hårdknude.

At forsøge at få fred inde i dig ved at kontrollere andre i dit ydre liv – det er dømt til at mislykkes før eller senere.

Du skal vide, at jeg er en stor tilhænger af “at være i kontrol”… i kontrol med dig selv.

Men dit store ydre kontrol behov afslører netop, at du er du ude af kontrol inde i dig selv – selvom det sikkert ser helt anderledes ud for andre, der kigger på dig og tænker: “hun har styr på hver en detalje”.

Du skal vide, at der er en anden vej for dig – en vej inde i dig, som netop er skabt til, at du langt om længe kan få det du egentligt drømmer om: tryghed, tillid, selvværd og evnen til at tage imod.

Når det sker kan du begynde at slappe af. Så er det nemlig meget nemmere og helt naturligt at sige “pyt”, have tillid til at tingene ordner sig og føle dig tryg, selv i stormvejr og når udfordringerne kommer i flok.

Ægte, sund kontrol kommer indefra.