Det er godt at blive afvist

Det er GODT at blive afvist!

Lad mig sige det direkte ud af posen: du har IKKE bruge for en relation, hvor du ikke er ønsket 100%. Og du har IKKE brug for at være i en relation du ikke selv ønsker 100%.

Det du virkelig har brug for, det er at kunne mærke og respektere dig selv og dine behov så meget, at du ikke indlader dig på og fastholder dig selv i en relation, blot fordi den anden part synes, at det er en god ide.

Det betyder også, at du har brug for at kunne respektere andres valg og værdsætte, at de mærker sig selv og gør det bedste for dem.
Hvis en afvisning får dig til at:

  • føle dig utilstrækkelig
  • føle dig mindreværd
  • føle dig vred (de gav mig ikke en chance, for at vise hvem jeg er)
  • føle dig frataget noget, som du føler dig berettiget til

så har det ikke nødvendigvis noget som helst at gøre med det, der sker lige lige nu.

Din “lille” følelse, din nederlagsfølelse, din følelse af mindreværd handler typisk langt mere om en eller flere gamle oplevelser, der ligger dybt begravet inde i dig.

Når vi helt tidligt i livet bliver usikre på om vi er gode nok, føler os afvist, forfordelt, skubbet til side, ignoreret eller accepteret kun på bestemte betingelser – så knækker det vores evne til at skabe modne, trygge og velafbalancerede relationer.

Som barn er afvisning sønderknusende – som voksen skal vi kunne bære det. Og gode, trygge og stabile relationer som barn er forudsætningen for, at vi som voksne kan håndtere afvisning – netop fordi vi da har lært at bære tilliden og selvværdet i os selv og ikke har placeret den i om andre vælger os til eller fra.

Afvisning er altså en naturlig og nødvendig del af livet. Netop fordi gensidig afvisning hjælper med at sikre, at vi ikke bruger unødigt meget krudt i kærlighedsrelationer, venskabsrelationer og arbejdsrelationer, som ikke tjener os og de andre vel.

Ikke at tåle eller turde at blive afvist er et traumetegn og øger risikoen for, at du bruger alt for meget af dit liv i relationer, der ikke nærer dig og opfylder dine behov.

Det er GODT at blive afvist – og den dag, hvor du tænker “Super fint, nu fik jeg det afklaret. Hvor er det godt, at jeg ikke fik investeret mere der! Nu er jeg fri til at lede efter en gensidig frugtbar relation!” da er du på rette spor.

Er det svært for dig at holde afvisning ud – og ender du derfor altid i usunde relationer?